Egzaminy zawodowe są obowiązkowe. Zdawane są w celu potwierdzenia danej kwalifikacji. W naszej szkole egzaminy w terminie podstawowym organizowane są w sesji letniej i trwają dwa dni dla każdej kwalifikacji.
W zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych egzaminy odbywają się:
- po klasie 3 dla kwalifikacji HGT.02 - przygotowanie i wydawanie dań
- po klasie 4 dla kwalifikacji HGT.12 – organizacja żywienia i usług gastronomicznych
W zawodzie technik hotelarstwa egzaminy odbywają się:
- po klasie 2 dla kwalifikacji HGT.03 – obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- po klasie 4 dla kwalifikacji HGT.06 – realizacja usług w recepcji
Każdy pozytywnie zdany egzamin zapewnia uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowej.
Dyplom technika wydawany jest po uzyskaniu pozytywnego wyniku egzaminu z dwóch kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie oraz ukończeniu kształcenia ogólnego.
Egzamin składa się z dwóch części, teoretycznej zdawanej w formie elektronicznej oraz praktycznej w formie projektu prac lub wykonaniu zadania egzaminacyjnego.
Wyniki z kilkunastu ostatnich sesji wskazują na bardzo dobre przygotowanie uczniów do egzaminu, a średnia zdawalność kształtuje się na poziomie 90-100%
Więcej o egzaminie zawodowym znajduje się na stronie Centralnej Komisji Egzaminacyjnej (CKE):